Милиардерът Бил Гейтс ще помогне за почистването на въздуха от въглерод.

...
Милиардерът Бил Гейтс ще помогне за почистването на въздуха от въглерод.
Коментари Харесай

Бил Гейтс с нов фокус върху нещо, което ще даде отражение на цялата планета

Милиардерът  Бил Гейтс ще помогне за почистването на въздуха от въглерод. Неговият фонд за рисков капитал Breakthrough Energy Ventures влага в младата компания Verdox, която е създала технология за премахване на въглерод ния диоксид от атмосферата на планетата.

Основана през 2019 година, Verdox е събрала 80 милиона $ от разнообразни вложители. В допълнение към Breakthrough Energy Ventures, последният кръг на финансиране включва Prelude Ventures и Lowercarbon Capital.

Засега проучванията на компанията се правят единствено в лаборатория, само че вложителите въпреки всичко вземат решение да влагат в този момент. Те бяха уверени от скорошния пробив на компанията в създаването на основен материал, употребен за хващане на въглерод ен диоксид в атмосферата.

Улавянето на газ е процесът на добиване на CO2 от въздуха. В множеството модерни технологии това се прави от течни разтворители, които притеглят газ по същия метод, по който магнитът притегля желязото.

Веднага откакто течността улови газа, той се нагрява до температура, която разрешава освобождението на CO2. След това може да бъде компресиран и изпомпван надълбоко подземен за непрекъснато предпазване. Тези технологии обаче са доста скъпи.

Verdox предложи по-евтин метод. Тя е създала специфичен тип пластмаса, която може да извлича CO2 от примес от газове посредством използване на електрически ток. Компанията означи, че техният способ може да понижи общото количество сила, употребявано за хващане на газа със 70 % или повече.

Разработването на технологията Verdox за комерсиална приложимост ще отнеме години. От компанията обаче към този момент означиха, че възнамеряват да улавят въглерод на цена от 50 $ за звук, което е доста атрактивно количество.

През 2016 година 175 страни подписаха Парижкото съглашение, според което се ангажираха да лимитират повишението на температурата на Земята до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища. За да реализират тази цел, страните ще би трябвало да реализират нулеви излъчвания на парникови газове в атмосферата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР